RSS

Personalitatea si integritatea

02 sept.

Persoanele integre  devin indivizi , iar societatea are nevoie de non – indivizi.

Noi oamenii suntem unici si speciali , suntem indivizi , Sinele nostru este pur cand venim in aceasta lume.

 Mediul in care traim , familial ,social , geografic ,isi pun amprenta , in toate  etapele vietii ,  influentand formarea  personalitati.

In loc de individualitate , societatea ne invata cum sa fim o personalitate .

Radacina cuvantului  „personalitate” este  „persona „,  persona –  inseamna o masca.

Societatea  ne da o idee falsa a ceea ce suntem ; ne da o jucarie pentru toata viata .

Aproape toti suntem in locul gresit , pentru ca am inceput jocul vietii cu   jucaria care ni sa dat .

Nivelul educational  si socio – economic al familiei in care ne-am nascut  ne-a dat prima spoiala a personalitatii  apoi mediul inconjurator specific  momentului , cu toate aspectele lui , a completat cu nuantele lui ,  tabloul personalitatii noastre .

  Acest tablou este de fapt ,  fara continut , din el  lipseste , ce  este cel mai important, Eeul  , unde s-a  ascuns  sau mai exact a fost ascuns …de ce a fost ascuns , inlaturat , neglijat, schimbat , incat aproape nu mai poate fi  perceput ?!

Un exemplu graitor  pentru mine este formarea personalitatii  in Valea Jiului , loc unde m- am format  si eu .

Cati dintre  copiii Vaii Jiului , au reusit sa –si aleaga meseria pentru care aveau har ?…majoritatea erau sfatuiti  sa se  indrepte  spre Facultatea de Mine , care era la indemana , cea mai putin costisitoare pentru parinti si mai avantajoasa pentru societatea  zonei . Mineri fara voie !

Cei care se indreptau inspre alte  meserii ,erau copii ai caror parinti , aveau ceva  posibilitati economice  si doreau  sa-si hraneasca  orgoliul de parinte , pentru a putea  spune cu mandrie  ( nu a lui , ci a vremii ) ca are un fiu ; medic ,inginer , profesor etc. Foarte putini au ajuns sa-si aleaga meseria dupa inzestrarea si chemarea lui .

 Poate acesta este motivul pentru care foarte des se spunea „daca as mai  putea alege o data,  sigur as alege altceva” sau ,  parinti care spuneau  copiilor sa nu aleaga  niciodata ce au ales ei . Pesonalitati create si intrun caz si in celalalt , din afara .

Se pare ca nimeni nu este la locul potrivit ; de aceea , toata societatea este intro asa mare debandada .

Suntem condusi de altii si nu de propria noastra intuitie ,poate nu stim ce este ea si atunci nu stim sa o ascultam .  Nimeni nu are interesul sa ne educe in spiritul cunoasterii de sine , societatea nu are nevoie de oameni integri , de indivizi ci de turma.

 Atunci cand vom sti sa redescoperim sinele nostru  pur si-l vom respecta , vom putea vedea frumusetea fascinanta a vietii , a armoniei  si  ne vom recastiga  integritatea care este ea  insasi  – libertatea  dupa care tanjim  .

Cum putem sa redevenim indivizi , liberi , cum sa ne redescoperim ? …nici o societate nu va permite acest lucru pentru ca adevaratul sine este periculos  : periculos pentru institutia bisericii , periculos pentru stat, periculos pentru multime , periculos pentru traditie,  iar omul care isi cunoaste adevaratul sine  devine  un individ.

Un individ nu mai apartine psihologiei multimii ; el nu va fi superstitios si nu poate fi exploatat , nu mai poate fi condus ca o vita , nu i se mai poate ordona sau comanda.

Societatii ii este teama tocmai de aceste lucruri.

In alta ordine de idei , nici organizarea sociala nu trebuie neglijata , ea nu este intamplatoare ,  dar  nu trebuie acceptata incalcarea integritatii  celor  care o compun .

 
2 comentarii

Scris de pe septembrie 2, 2015 în iluminare, Uncategorized

 

Etichete: , ,

2 răspunsuri la „Personalitatea si integritatea

 1. preot duhovnic

  septembrie 2, 2015 at 12:49 pm

  Si totusi…, omul este persoana din momentul fecundarii si devine personalitate din momentul botezului…

   
 2. vioricaedelstein

  septembrie 2, 2015 at 2:54 pm

  Si dumneavoastra aveti dreptate , in general noi oamnenii ne cam pierdem in intelesul cuvintelor , de aceea in ebraica se spune ceva de genul ” sa nu ma prinzi cu vorba ” adica intelegem intentia .

  Va doresc numai bine

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: