RSS

Alimente incombatibile

27 feb.


 Stiinta combinarii alimentelor este trofologia. Notiunea de dieta echilibrata recomandata de medicina

occidentala este simpla ” cate putin din toate la fiecare masa”.Intelegem din aceasta  recomandare ca la o masa mancarea terbuie sa fie un amestec, in cantitati mici , de carne,lactate, amidon, grasimi,zahar, legume, fructe etc.pentru a asigura corpului toate nutrientele necesare.

Cantitatea de mancare redusa este perfect apreciata , caci noi oamenii  in general mancam mai mult decat consumam , din punct de vedere energetic , dar combinatia de „din toate ” este ca si cum am turna in rezervorul unei masini  o combinatie de benzina, ulei, alcool, si zahar .Acest amestec nu va arde eficient ,energia degajata va fi slaba ,motorul se va bloca si  intregul sistem mecanic . Acelasi lucru se pote intampla si cu organismul nostru.

Stiinta combinarii alimentelor a fost cunoscuta din vechime caci Moise a dat reguli stricte conform carora carnea si laptele nu trebuie consumate la aceeasi masa . Intelepciunea acestei stiinte este luata din „meniurile naturii”.

Exista o mare diferenta intre digerarea unui aliment , oricat ar fi compozitia lui de complexa , si digerarea unei combinatii de alimente.In combinatiile alimentare principiul care trbuie respectat este echilibrul acid-alcalin sau pH-ul .Stim de la orele de chimie ca in cantitati egale acidul si alcalinul se neutralizeaza ,apare o solutie neutra ca apa .Este de fapt principiul dupa care actioneaza bicarbonatul (alcalin puternic) pe care al inghitim ca sa potolim arsurile din stomac provocate de indigestia acida.

Este o realitate stiintifica recunoscuta ca pentru digerarea proteinelor stomacul trebuie sa secrete pepsina care are efect numai in mediu acid. Pentru digerarea carbohidratilor/amidon se secreta ptialina si alte sucuri alcaline , deci este nevoie ca in stomac aceste alimente sa gaseasca un mediu alcalin .

Este foarte simplu sa intelegem ca amestecul de proteine si carbohidrati/amidon este nepotrivit .

Sucurile alcaline si acide se secreta simultan ,ca reactie a consumului de proteine si amidon , acestea neutralizandu-se reciproc  se transforma in stomac intr-o solutie apoasa  care nu poate digera nici proteinele , nefiind destul de acida ,si nici amidonul ,nefiind destul de alcalina.

Ce se intampla ? proteinele putrezesc, iar amidonul fermenteaza din cauza bacteriilor in tractul digestiv .Aceasta putrezire si fermentatie este cauza principala a tulburarilor digestive cum ar fi  gazele,crampe,arsuri stomacale ,balonari, constipatie,hemoroizi ,colite. Multe alergii sant rezultatul combinatiilor incorecte de alimente : fluxul sangvin preia toxine din substantele fermentate si putrezite, atunci cand trece prin intestine, iar aceste toxine produc iritatii,urticarii,dureri de cap,greata si alte simptome denumite generic „alergii’.

 In concluzie dupa o astfel digestie in sange nu vor ajunge multe substante nutritive (pe care le asteptam , mancand „de toate”) , dar in colon vor ajunge  o cantitate mare de reziduuri si toxine . Corpul va fi slab hranit si  supus la mare efort  in lupta cu reziduurile, si s-ar putea ca in cele din  urma sa cedeaza si sa se imbolnaveasca .

Dar noi ne ambitionam sa ne pastram sanatatea ,echilibru energetic ,si  incercam sa respectam cateva reguli in combinatia de alimente in cadrul unei mese. Iata cateva dintre ele foarte importante care acopera majoritatea „infractiunilor culinare”impotriva naturii comise in toata lumea moderna ,regulile se bazeaza pe studiile dr.Herbert M. Shelton , unul distinsii terapeuti nutritionisti din SUA, autorul „bibliei” combinatiilor culinare corecte.

  • Proteine + amidon -combinatia cea mai proasta despre care am amintit mai sus.

Regula : proteinele concentrate cum ar fi carnea,pestele,ouale si branza se consuma separat de amidonul concentrat continut in paine,cartofi si orez.

De exemplu , se mananca paine prajita sau  oua la micul dejun , carne de hamburgher sau chifla la pranz , carne sau cartofi la cina .Stiu sigur ca veti spune ,imposibil caci obiceiurile noastre culinare sant fix invers , este foarte greu de a schimba obinuinta , a doua natura a omului ,dar faceti cel putin un compromis si nu mancati in acelasi timp carnea si cartofii sau orezul  faceti o pauza de cateva minute intre cartofi, orez si carne .

  • Proteine + proteine – fiecare proteina are necesitati digestive propri .De exemplu enzimele actioneaza cel mai intens asupra laptelui in ultima jumatate de ora a digestiei , in timp ce la carne in cursul primei ore , iar la oua undeva ,la jumatatea digestiei .Aceasta descoperire ne ajuta sa intelegem legea lui Moise impus-a poporului de a nu amesteca carnea cu laptele .

Regula : la aceeasi masa  nu se combina mai multe feluri de proteine  , nu se mananca carne si  oua, carne   lactate,  si peste .

  • Amidon + acizi -in momentul consumarii de alimente acide ca portocale , lamaie,si alte fructe acre si alimente cu amidon  , in cavitatea bucala nu se mai secrete sucul alcalin necesar digestiei amidonului .

Amidonul ajunge in stomac fara sucuri alcaline necesare digerari si  va fermenta sub actiunea bacteriilor .

Regula : nu se consuma amidonul si acizii la aceasi masa . De exemplu daca mancam paine prajita sau cereale la micul dejun nu se bea suc de portocale si nici oua , va amintiti ?.

 
  • Proteine + acizi –va veti intreba cum poate fi contraindicata combinatia de proteine cu acizi cand digestia proteinelor se face in mediul acid cu ajutorul  pepsinei .Dar trebuie stiut ca pepsina actioneaza numai in mediul acid creat de acidul clorhidric (care este componenta a sucului gastric) si nu in prezenta oricarui acid.

Asadar sucul de portocale inhiba digerarea oualor , iar salata cu mult otet inhiba digerarea fripturii .

Regula : evitati combinarea proteinelor concentrate cu acizi la aceeasi masa.

  • Proteine + grasimi – este un adevar acceptat de madicina ” ca grasimea inhiba secretia de suc gastric .2-3 ore dupa ingerarea de grasime , concentratia de acid clorhidric si de pepsina din stomac sant reduse drastic . Aceasta intarzie digerarea oricarei proteine consumate  , iar bacteriile  fac ca proteinele sa putrezeasca .Am observat cu totii ca o friptura grasa sau chiar carne slaba prajita in grasime pica greu la stomac pentru ca ramane acolo cateva ore dupa ce a fost consumata.Regula : consumati proteinele concentrate si grasimile la mese diferite .Mancati multe legume crude pentru a ajuta digestia , in cazul ca nu puteti evita amestecul de proteine si grasimi . 
  • Proteine + zaharuri –zaharurile inhiba secretia de sucuri gastrice , cauza este ca zaharurile nu se digera in gura si nici in stomac ci ele intra in intestinul subtire unde vor fi digerate si asimilate . Este de inteles ca mancand o prajitura dupa friptura , zaharurile vor inhiba digerarea proteinelor prin suprimarea producerii de suc gastric si zaharurile vor fi si ele blocate in stomac , aceasta intarziere a digestiei da posibilitate   bacteriilor sa  declanseaza fermentarea ,eliminand gaze, toxine etc.
     
     
     
    • Amidon + zaharuri . – am inteles ca zaharurile blocheaza secretia de suc gastric , deci amidonul nu va putea fi digerat din lipsa de ptialina  deci va ramane un timp in stomac impreuna cu zaharurile si vor fermenta .Produsele secundare ale fermentarii zaharurilor sunt acide ,acestea inhiba si mai mult digerarea amidonului care necesita , dupa cum am mai amintit, mediu alcalin .
      Paine (amidon) si unt (grasime) este o combinatie compatibila , dar, daca adaugam  miere sau dulceata digerarea amidonului din paine va fi impiedicat .

    Regula : consumati amidonul si zaharul separat.
    Acestea sant sfaturile cercetatorilor in nutritie , dar asa cum se spune , „practica ne omoara ” liberul arbitru , contientul, ramane sa se impuna in alegerea fiecaruia dintre noi .

Regula :consumati proteinele si zaharurile la mese diferite .

 

Etichete: , , , ,

5 răspunsuri la „Alimente incombatibile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: